Friday, May 20, 2011

guru dan hari nya

Dulu dulu orang Melayu paling ramai jadi guru sebab banyak sekolah, terutama di luar bandar, perlukan guru. Lulus darjah enam dah boleh jadi guru. Guru adalah golongan elit luar bandar, jadi pemimpin tak langsung, budaya, ekonomi atau politik. Sebab itu ramai bekas wakil rakyat, adalah bekas guru. Sekali jadi guru, dah tukar profesion pun, masih dipanggil guru. Macam aku. Bila balik kampung, orang akan panggil Cikgu!.
Hari guru sentiasa dinanti para Guru, dan murid, terutama dah jadi macam budaya, hari bagi hadiah untuk guru. Takdeke hadiah untuk murid? Oh, itu hari murid-murid. Tahun ni, bukan saje hadiah dari murid, tapi juga hadiah dari ke menteri! Wow, tentu cikgu semua gembira.

Aku rasa tidak. Pasal? Gaji guru dah agak tinggi, berbanding tugas per masa. Graduan lain kerja 8 hingga 5, graduan guru setengah hari, dan banyak cuti. Memang guru patut banyak cuti, pasal kerja untuk ubah perangai orang lain perlukan otonomi masa. Bagi lagi gaji, mungkin tambah motivasi. Tapi bila sudah melampaui kekangan tenaga, ia sudah jadi pembaziran. Kerana setakat itu sajalah usaha mereka yang telah mencapai tahap maksimum. Tambahan guru sekolah rendah tanpa ijazah akan terpinga pinga lihat peluang (peluang saja pasal realitinya berapa persen yang berpeluang?) rakan sesekolah yang masa kerha tenaga dan beban serta akauntabiliti adalah sama. Apakah mereka yang gaji lebih tinggi punya beban lebih tinggi?i

Bila pendapatan melebihi sasaran, dan tugasan melebihi harapan, isu lain bermain. Terlalu banyak masa dihabiskan untuk usaha yang tak berbaloi, sehingga hilang pedoman. Contoh, banyak masa dihabis untuk cari dan hukum pelajar merokok. Tapi keluar aje pagar sekolah, yang merokok tetap merokok.? Perlu ada prioriti.

Naik gred untuk kepala guru yang tugas mungkin pandai suruh orang lain buat kerja, kejar guru yang gaji lebih rendah untuk buat kerja mereka atau hanya naik tanpa diketahui relevennya. Bagaimana guru guru lain yang tak dinampak kepala sumbangan kerana ia tidak boleh dibilang, intangibles?

Ada orang kata bila tanya orang atas apa yang nampak hanya dari atas saje. Nak tengok kat bawah, kena bongkokkan badan sedikit. Tidakpun, nanti seronok sendiri saje. . .

No comments:

Post a Comment