Thursday, October 27, 2011

pilihan raya 1

Walaupun tidak diwarwarkan secara agresif, pilihan raya ke 13 akan datang pasti menggiurkan. Kekecewaan sesi lepas cuba dibalas pada kali ini. Cabaran utama pihak pembangkang adalah untuk mempertahankan 'kemenangan' mereka. Atau mesti ada cita-cita untuk menang lagi hebat.
Kenapa bajet kali banyak membela kaum guru? Adakah mereka yang tertindas, atau yang sebaliknya? Guru mungkin dilihat sebagai agen penting proses politikusasi masyarakat. Zaman awal merdeka, guru adalah pendokong utama politik UMNO. Kini zaman ekonomik baru, peranan guru telah ditenggelami oleh pihak industrialis, kapitalis, usahawan yang melihat keuntungan daripada duit dan pelaburan duit, menyebabkab politik duit berleluasa atau kelihatan berleluasa. Guru yang merasa diketepikan, bersama dengan syarat pegawai kumpulan A tidak boleh sewenang terlibat dalam politik mungkin adalah paradoks utama masalah parti pemerintah.
Kembalikan semula ideologi nasionalisme. Belalah Kemelayuan, pasti kurang masalah. Orang Melayu mungkin boleh di ganggu iman nya tetapi akarnya tentu tidak boleh dicabut.

No comments:

Post a Comment