Wednesday, December 28, 2011

SBPA

Ini catatan rentetan aku setelah jabatan aku sibuk, walaupun hanya segelintar yabg bising, tentang ketidakpuasan kanaikan gaji. Mungkin ramai yang tidak puas hati dan hanya memendam rasa. Atau menerima dengan hati terbuka. Seolah-olah gaji nak naik, kalau boleh paling tinggi, macam kita beli barangan, nak yang terbaik tetapi hanya sanggup yang termurah. Jadi kerjaya ini macam komodoti lain. Komoditi lain, yang bermutu tentulah harganya pun tinggi.
Aku faham tabiat kita semua, selalu buat perbandingan, kerana perbandingan boleh meletakkan standard, selalunya praktis ini dalam dunia industri disebut benchmarking. Masalahnya, bila benchmarking, kita mudah dihanyut perasaan, selalunya dengki. Dengki ni, adalah inginkan orang lain yang dapat lebih baik dari kita supaya jatuh jadi macam kita. Kalau dengki kat orang lebih bawah, dan cuba bawa orang itu ditarik ke atas sama kita, disebut baik hati. Dengki jenis itu jarang sekali.
Gaji Turus bisa mencapai 60,000.00 rm sebulan, atau itu yang diuaruarkan. Wow. Tingginya. Apalah dia orang ni. Tapi fikir secara waspada, siapa terima gaji seperti ini? Mungkin hanya seorang sahaja. Mungkin tugasnya melampau semua rakyat Malaysia. Keputusanya jika silap boleh menyebabkan rakyat Malaysia bermasalah. Adakah keputusan yang anda buat melibatkan seramai orang?
Ada orang Malayu jadi tukang gunting rambut sewa kedai rm15 sehari. Dia kenakan bayaran rm7 sekepala. Bila 6 orang datang, dia tutup kedai walaupun baru pukul 11 pagi. Pasal? Sudah cukup bayar sewa dan makan minumnya. Senangnya hidup. Bagaimana untuk menjayakan DEB?
Bagaimana nak naik tangga gaji?

No comments:

Post a Comment